Res jorden runt – men börja på internet

Veckans Tips, Vecka 41, 2016

Alla har vi väl drömt om att resa jorden runt och en del av er kanske till och med har gjort det.  Så gott som alla flygbolag har jorden-runt-biljetter av olika slag och oftast samarbetar man inom de olika flygallianserna.

Med lite fiffighet och en ganska stor portion tålamod är det möjligt att få fram rätt häpnadsväckande biljetter.

Med SAS och dess partners går det att flyga till 1330 destinationer i 192 länder.

Med SAS och dess partners går det att flyga till 1330 destinationer i 192 länder.

Ett bra sätt att starta drömmen om jorden-runt-trippen är att leta sig in på Star Alliance (där SAS ingår tillsammans med bland andra Lufthansa, South African Airways, Air Canada, Air China, Austrian, LOT, Swiss, Thai, Turkish Airlines, United och Air India) särskilda internetsajt för resor runt klotet. Den finns på Star Alliance hemsida under adressen http://www.staralliance.com/en/book-fly.

Här kan man planera fantasifulla resor i skarpt läge med riktiga avgångar. Det hela kan enkelt förvandlas till en bokning och sedan är det bara att följa i Phileas Foggs fotspår!

Med hjälp av Star Alliance jorden-runt-biljett går det att besöka Tokyo och titta på det kejserliga palatset.

Med hjälp av Star Alliance jorden-runt-biljett går det att besöka Tokyo och titta på det kejserliga palatset.

Jag testade själv att planera följande resa: Från Frankfurt (Tyskland) – Colombo (Sri Lanka) – Phnom Phen (Kambodja) – Taipei (Taiwan) – Tokyo (Japan) – Auckland (Nya Zeeland) – Honolulu (Hawaii) – San Francisco (Kalifornien) – Santiago (Chile) – Buenos Aires (Argentina) – Bogota (Colombia) – New York och sedan tillbaka till Europa och Frankfurt.

Den resan var farligt nära att slå i längdtaket, som är satt till 39 000 miles. Som en jämförelse kan man tänka på att det runt ekvatorn är knappt 25 000 miles. Maximalt kan du göra 15 stopp på resan med Star Alliance.

En jorden-runt-resa med Star Alliance kan ta dig till Sri Lankas enda privatägda ö – Taprobane.

En jorden-runt-resa med Star Alliance kan ta dig till Sri Lankas enda privatägda ö – Taprobane.

Det går att flyga i flera olika klasser och beroende på vad man väljer gäller biljetterna i sex månader eller ett år. I ekonomiklass skulle min teoretiska rutt kosta runt 49 000:-, i ekonomi premium (eller plus som det heter på SAS) 65 000:-, i business 98 000:- och i första klass 163 000:-. Spontant känns det som att premium/plus är den bästa affären. Det är dock businessbiljetterna som är allra populärast, nästan hälften av jorden-runt-resenärerna väljer att resa riktigt bekvämt. Med tanke på att det är tämligen ont om flygplan med första klass vet jag uppriktigt sagt inte hur man skulle bära sig åt för att flyga jorden runt i allra största lyx.

Flygalliansen oneworld har två olika typer av jorden-runt-biljetter.

Flygalliansen oneworld har två olika typer av jorden-runt-biljetter.

Flygalliansen oneworld (som består av exempelvis Air Berlin, British Airways, Finnair, American Airlines, Japan Airlines, Iberia och Quantas) flyger också runt jorden.

oneworld har två olika varianter, den första heter oneworld Explorer och på den biljetten reser man med alliansens medlemmar. Sedan finns en som heter Global Explorer och i denna biljett ingår ytterligare ett antal bolag. oneworld har också en jorden-runt-del på sin sajt. Den återfinns på https://www.oneworld.com/flights/round-the-world-fares.

Kinesiska muren blir lätt tillgänglig med oneworlds biljett runt jordklotet.

Kinesiska muren blir lätt tillgänglig med oneworlds biljett runt jordklotet.

Biljetterna kan bokas i fyra olika varianter, beroende på hur lång den totala flygsträckan blir. Den första är upp till 26 000 miles och då blir det inga stora utsvävningar. De följande är upp till 29 000, 34 000 och 39 000 miles. Minst 10 dagar och max ett år får resan pågå och man kan boka max 16 flygningar.

På One World testade jag en bokning som var lite mindre exotisk, men ändå passerade fem kontinenter (enligt flygbolagens egna definitioner av kontinenter…). Den startade i tyska Frankfurt och gick till Colombo (Sri Lanka) ­– Beijing (Kina) – Tokyo (Japan) – Sydney (Australien) – Auckland (Nya Zeeland) – Santiago (Chile) – Montevideo (Uruguay) – Miami (USA) – New York (USA) – Frankfurt.

I ekonomiklass landade den här resan på cirka 33 000 kronor.

Skyteam bjuder på ett urval bland 177 olika länder i sin jorden-runt-biljett.

Skyteam bjuder på ett urval bland 177 olika länder i sin jorden-runt-biljett.

Sist, men inte minst, gjorde jag ett försök med Skyteam. Här finner man bland annat flygbolag som Air France, Allitalia, KLM, Korean Airlines, Garuda Indonesia och Aeroflot. För att komma till deras speciella jorden-runt-hemsida klickar du på http://www.skyteam.com/en/round-the-world-planner/.

Skyteams fyra nivåer är i princip likadana som konkurrenternas: 26 000, 29 000, 33 000 och 38 000 miles. 1052 destinationer i 177 länder finns att tillgå.

Med Skyteam kan man ta sig till Madagaskar och titta på lustiga lemurer.

Med Skyteam kan man ta sig till Madagaskar och titta på lustiga lemurer.

Rutten för min fiktiva resa med Skyteam startade i London och gick sedan till Kapstaden (Sydafrika) – Antananarivo (Madagaskar) – Mumbai (Indien) – Taipei (Taiwan) – Tokyo (Japan) – Honolulu (Hawaii) – San Francisco (Kalifornien) – Anchorage (Alaska) – London. Priset för just den här resan blev 43 000 kronor.

En kul inspirationskälla på Skyteams hemsida är en funktion som ger ruttförslag baserat på ett antal olika teman som exempelvis ”Beach Vacations”, ”Natural World” och ”Wines of the world”.

Ett bra sätt att få ut mer av resan för oss skandinaver är för övrigt att köpa en lågprisbiljett första sträckan ner till en större hub i Europa och starta resan därifrån, då slipper man slösa två dyrbara sträckor på en dryg timmes resa till och från Sverige.

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Flygresor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *