Rid i Afrika, se vulkanens insida eller titta på svenska djur i natur

Veckans Tips – Vecka 21 – 2012

Den här veckan tips blir naturanknutna. Först ska vi hälsa på en sydafrikansk farm där du kan göra fantastiska ridturer till mycket lågt pris. Vill du istället se insidan av en vulkan gör du det på Island och vill du bara titta på svenska djur i lite vildare miljö än Skansen åker du till Öster Malma.

Här rider man på riktigt.

Vi börjar längst bort – i Sydafrika. Cirka fyra timmars körning söder om flygplatsen i Johannesburg i närheten av Fouriesburg på gränsen till det lilla bergslandet Lesotho ligger Mont Plaisir Guest Farm (www.montplaisirguestfarm.com). Här bedriver Mark och Anna Marie jordbruk med boskap och tar emot gäster i en fantastisk miljö i skärningspunkten mellan flera olika bergskedjor. Allra roligast är det kanske för dig som gillar att rida, varje dag är det nya ridturer och vill du göra en flerdagstur är det inga problem. Självfallet ska du också passa på att göra en avstickare in i det vackra, men fattiga, bergslandet Lesotho som ligger helt inneslutet i Sydafrika.

The Field Cottage är en av flera olika boendealternativ på farmen.

Som vanligt i Sydafrika är prisnivån mycket tilltalande. Att hyra vackra ”The Field Cottage” som rymmer 4 personer, har ett fullt utrustat kök och en veranda där man kan dricka gin och tonic och se solnedgången kostar 800 rand per natt. Eftersom en rand kostar drygt 80 öre blir det inte några djupa repor i plastkortet. En heldagstur på hästryggen inklusive lunch går loss på 350 rand. För en tvådagarstur med mat, övernattning och goda chanser att se vilda afrikanska djur går priset upp till 800 rand. Jämför det med vad det kostar att i en stor grupp skumpa omkring på en halvfet svensk ridskolehäst i ett mörkt ridhus…

Vulkanhissen tar fem personer åt gången.

Är du rädd för hästar men har en äventyrlig ådra kan du istället ta dig till Island och klättra ner i en vulkan. Ungefär en halvtimme från Reykjavik och ungefär lika lång vandring från vägen ligger den utslocknade (tack för det!) vulkanen Thrihnukagigur. Här har researrangören 3H Travel (www.insidethevolcano.com) byggt upp en anläggning där man sänker besökarna i en öppen korg 120 meter rakt ner till botten av vulkanen! 37 000 isländska kronor (ungefär 2 000 svenska pengar) kostar kalaset. Om du vill åka dit så kolla vad Icelandair (www.icelandair.se) har för erbjudanden. Du kan också göra ett stop over på väg till USA (jag tycker vägen via Island är ett suveränt sätt att ta sig till det stora landet i väster) och smita ner i vulkanen.

Älgarna ställer gärna upp för fotografering.

För en något mer odramatisk naturupplevelse på hemmaplan skulle jag vilja tipsa om Svenska Jägareförbundets naturhägn i Öster Malma (www.jagareforbundet.se) ungefär 9 mil söder om Stockholm. Här kan du kika på älgar, mufflon, kron- och dovhjort, vildsvin samt olika skogsfåglar och gäss i hyggligt naturlig miljö i vilthägnen. En typiskt trevlig familjeutflykt en halvbra sommardag när det är svårt att komma på något annat.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Djur och natur, Flygresor, Island, Lesotho, Lodge, Reykjavik, Ridning, Sverige, Sydafrika och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *