Snöskoterkörning i Sverige och Kanada

Veckans Tips – Vecka 2 – 2012

Den här veckan blir det stark tonvikt på motoriserade tips med vinterinriktning. Med andra ord ska vi prata snöskoterkörning. Jag tycker snöskoter är ett väldigt roligt fortskaffningsmedel, särskilt i dessa dagar då de flesta maskiner har fyrtaktsmotorer (och alltså inte längre stinker bensin), släpper ut betydligt mindre otrevligheter i luften och dessutom har vettiga ljudnivåer.

På skoterutflykt med Fjällbocken.

Vi börjar i Sverige och närmare bestämt i Funäsdalen där Håkan Svetsnoff driver skoterföretaget Fjällbocken Event&Äventyr (www.fjallbocken.se). Håkan gör allt från att hyra ut skotrar per timme till att ordna längre guidade turer där många kör sina egna skotrar. Kronan på verket är en tur från Kiruna till Funäsdalen som tar en vecka! Håkan har kört den här turen i över 10 år och vet allt som är värt att veta om terrängen och lederna. För dig som inte är riktigt lika äventyrlig tycker jag turen mellan Funäsdalen och Åre tur och retur ser väldigt trevlig ut.

För många mer rutinerade skoteråkare är drömmen att åka till Kanada där den djupa lössnön är lika lockande för skoteråkare som skidåkare. I Kanada finns ett antal ställen som är helt inriktade på de som vill köra snöskoter. Låt oss titta på några av dem.

Mysig lodge i Revelstoke.

Vi kan börja i Revelstoke där legendariske skoterföraren Rob Alford driver Mt Mackenzie Log Chalet (www.logchalet.com). Här finns inte bara skoteråkning i världsklass utan också det nya, mycket fina, skidområdet Revelstoke Mountain Resort (www.revelstokemountainresort.com) vars liftar startar precis utanför lodgen. Rob är för övrigt en del av Team Slednecks (www.slednecks.com). Kolla gärna in deras sajt om du vill se skoterframförande i den högre skolan!

Åker vi vidare till den gamla OS-staden Whistler (www.whistlerblackcomb.com) så hittar vi Chris Brown, en annan Sledneckåkare som förra året råkade ut för en olycka där han bröt det mesta som kan brytas och var mycket nära att omkomma. Under rehabiliteringen har han lagd mycket krut på sin egen skoterlodge, som ligger 5 minuter utanför stan. På sedvanligt blygsamt nordamerikansk manér heter den Ride with Chris Brown Snowmobile & Mountain Lodge (www.ridewithchrisbrown.com). Förutom häftiga skoterturer bjuder han och Liz på middagar med vilt och fisk som man jagat och fångat själva.

Så här ser det ut när Kalle KJ Johansson kör snöskoter. Don´t try this at home…

Förflyttar du dig till Pemberton så finner du SnowRide Adventures (www.snowrideadventures.com) där du kan köpa ett paket med tre dagars instruktion för drygt 1 000 kanadensiska dollar och helpension på den mysiga lodgen för ytterligare 170 dollar per näsa. Som svensk behöver du dessutom hyra en skoter om du inte kan övertyga flygbolaget om att checka in din egen (jag har faktiskt en kompis som lyckades övertyga SAS om att ta med hans Harley Davison (www.harley-davidson.se) till USA, men det är en annan historia). I Pemberton har du för övrigt stor chans att bli guidad av svenska skoterässet Kalle KJ Johansson.

Vill du lära dig lite mer om snöskotrar kan du kolla in de fem stora leverantörernas hemsidor –   YamahaArctic CatPolarisSki-Doo och Lynx.

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Kanada, Lodge, Snöskoterresor, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.