Veckans Tips, vecka 10, 2015
Jag vet inte om det finns någon statistik på om det är vanligare att man måste söka vård när man är ute på resa, men det verkar ju inte helt ologiskt om det är så. Man vistas i okända miljöer, äter mat man inte är van vid och inte alltid medveten om vad som är farligt eller inte. Å andra sidan kan man ju tänka sig att de flesta är lite mer försiktiga och uppmärksamma när de inte är i hemmiljö.
Ibland måste man dock söka hjälp av läkarvetenskapen och då kan det vara bra att veta vad man kan förvänta sig. Därför ger International SOS (www.internationalsos.com) varje år ut en karta – Health Risk Map – som ger ett schematiskt begrepp om hur vården ser ut i världen. Företaget ska förresten inte blandas ihop med nordiska SOS International (www.sos.eu) som jobbar med de nordiska försäkringsbolagen och som är det bolag som svenska resenärer som råkar illa ut oftast kommer i kontakt med.
International SOS delar in världens sjukvård i riskområden – Low, Medium, High, Extreme samt Large Rapidly Developing Countries. Graderingen låg risk får högt utvecklade västländer medan epitetet extrem dominerar i exempelvis centrala Afrika. Om man befinner sig i ett Large Rapidly Developing Country kan vården vara utmärkt i större städer, men obefintlig på landsbygden. Typexempel på sådana länder är Kina, Indien, Brasilien och Argentina.
International SOS publicerar sin karta varje år och glädjande nog är det ett antal länder, främst i Afrika, som tagit ett kliv upp och fått bättre sjukvård. Det handlar om Etiopien, Kenya, Malawi, Mongoliet, Namibia, Nigeria, Rwanda and Sydafrika. För att ladda ner kartan som pdf kan du klicka på: HealthRiskMap2015.