Bra mål för höstens weekendresor

Veckans Tips, Vecka 38, 2015

Sommaren är definitivt slut. Men lyckligtvis är det väldigt gott om intressanta städer inte allt för långt från Sverige. Jag botaniserat i vårt digra arkiv och plockat ut några spännande resmål som jag tycker lämpar sig bra för weekendresor.

Amsterdam, Nederländerna

Cykel är bästa transportmedlet i Amsterdam.

Cykel är bästa transportmedlet i Amsterdam.

Har du inte varit i Amsterdam (www.iamsterdam.com/en/) så kan jag berätta att här finns väldigt mycket mer än tulpaner, konstiga träskor och en liberal drogpolitik. Faktum är att du inte kommer att se just något av dessa tre saker under en helgresa. Istället möter du en väldigt mysig stad med fantastiska gamla hus, små gator och slingrande kanaler.

Här finns också god mat i alla tänkbara prisklasser och hotell i alla former – stora, små och flytande. Lägg till ett stort antal mycket spännande muséer och många kul, mindre affärer så får du en mix du inte tröttnar på i första taget.

Enklaste sättet att ta sig runt i den väldigt platta staden är att cykla, men det går självfallet att hyra något flytetyg, promenera eller lita på kollektivtrafiken.

För att läsa Tripants fullständiga guide till Amsterdam klickar du här!

Bryssel, Belgien

Du kan hitta fantastisk mat överallt i Bryssel.

Bryssels (www.visitbrussels.be) status som EU:s främsta nav i Europa har gjort att staden väldigt oförtjänt fått en tråkighetsstämpel. Själv har jag väldigt svårt att förstå hur man ska kunna ha tråkigt här. Belgien har en fantastisk matkultur och är du det minsta intresserad av arkitektur finns det hur mycket som helst att se, med fantastiska art deco-byggnader i spetsen.

Här finns också Europas största helgmarknad och massor av andra mindre marknader där du kan botanisera bland stånden och kanske till och med göra ett fynd.

Kulturlivet är också väldigt intensivt och det pågår ständigt spännande evenemang – stora som små.

För att läsa Tripants fullständiga guide till Bryssel klickar du här!

Hamburg, Tyskland

Hamnområdet i Hamburg håller på att förvandlas till en modern mötesplats.

Hamnområdet i Hamburg håller på att förvandlas till en modern mötesplats.

Hamburg (www.hamburg-tourism.de) är en hamnstad med allt vad det innebär. Här finns en befriande blandning av gammalt och nytt, konservativt och radikalt, tyskt och internationellt.

Här finns både, de vid det här laget rätt bedagade, nöjeskvarteren kring Reeperbahn som det nya, spännande Hafencity, där vilken hipster som helst snabbt känner sig väldigt hemma.

För de musikintresserade kan det vara kul att ta en sightseeingtur i Beatles fotspår. Den brittiska popgruppen bodde här innan de slog igenom och Hamburg är faktiskt den stad där de spelat flest konserter!

För att läsa Tripants fullständiga guide till Hamburg klickar du här!

Split, Kroatien

Det är på strandpromenaden Riva i Split som allt händer.

Det är på strandpromenaden Riva i Split som allt händer.

Kroatien förknippar de flesta med sommar, sol och bad, men faktum är att landets näst största stad, Split (www.visitsplit.com), är ett perfekt mål för en weekendresa lite senare på hösten då det fortfarande är ljummet i vattnet, men svalare i luften.

Split är den klart minsta staden bland våra weekendtips och stadens centrum känns inte mycket större än Visbys. Ändå finns det massor att se här med utgångspunkt från härliga strandpromenaden Riva och det romerska palatset, som är en del av Riva.

Vill du uppleva lite mer än bara den vykortsvackra stadskärnan så ligger det ett antal världsarv på bekvämt avstånd från Split.

För att läsa Tripants fullständiga guide till Split klickar du här!

Edinburgh, Skottland

Edinburgh domineras av den gamla borgen som ligger på en klippa mitt i staden.

Var du än är i Edinburgh (www.visitscotland.com) så är stadens långa historia ständigt närvarande. Det hindrar dock inte att livet här känns kosmopolitiskt och öppet.

Men det finns också ett ”hemligt” Edinburgh som du ska passa på att stifta bekantskap med. Det handlar om ett nätverk av gång- och cykelstigar som oftast ligger i en helt annan nivå än de vanliga gatorna. De går invid floden, i tunnlar, på broar eller på gamla järnvägsbankar.

När du är i Edinburgh tycker jag du ska bo på något av alla de bed & breakfast som finns i alla prisklasser. Då får du inte bara tak över huvudet utan för det mesta också trevlig sällskap och massor av insidertips. Sen ska du komma ihåg att det skotska köket har utvecklats otroligt de senaste tio åren, nu finns några riktigt, riktigt bra restauranger här.

För att läsa Tripants fullständiga guide till Edinburgh klickar du här!

 

Warszawa, Polen

Gamla Stan i Warszawa förstördes nästan totalt under kriget, men är nu helt uppbyggd igen.

Gamla Stan i Warszawa förstördes nästan totalt under kriget, men är nu helt uppbyggd igen.

Efter andra världskriget var det ytterst nära att de fåtaliga rester som fanns kvar av Warszawa (www.warsawtour.pl/en) också utplånades. Staden var nämligen så förstörd att man allvarligt funderade på att jämna resterna med marken och bygga upp huvudstaden på ett annat ställe. Nu gjorde man inte det och det ska vi vara väldigt glada för. Återuppbyggnadsarbetet, som fortfarande pågår, har förvandlat Warszawa till en vacker och mycket spännande stad.

Kombinera detta med en väldigt behaglig prisnivå, häpnadsväckande hög kulinarisk nivå och två av de bästa muséer jag någonsin sett – det judiska och Upprorsmuséet – och du har den perfekta mixen för en lyckad helgresa.

För att läsa Tripants fullständiga guide till Warszawa klickar du här!

 

Print Friendly, PDF & Email
Det här inlägget postades i Amsterdam, Belgien, Bryssel, Edinburgh, Hamburg, Kroatien, Nederländerna, Polen, Skottland, Tyskland, Warszawa och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *